Personuppgiftspolicy

TaskRunner möjliggör för fysiska och juridiska personer (”Uppdragsgivare”) att hitta och anlita personer, privat eller genom företag, (”Runner”) för olika typer av uppdrag. För att göra detta behöver vi samla in och behandla en del personuppgifter.

Denna personuppgiftspolicy förklarar hur vi samlar in och behandlar dina personuppgifter när du använder vår tjänst (“Tjänsten”), på www.taskrunner.se eller mobilapplikationen TaskRunner. Den beskriver också dina rättigheter gentemot oss och hur du kan göra dina rättigheter gällande.

Genom att använda Tjänsten, accepterar du denna personuppgiftspolicy och att dina personuppgifter samlas in och behandlas på det sätt som beskrivs häri. Det är viktigt att du läser och förstår denna policy innan du använder Tjänsten.

Denna policy kan ibland behöva ändras eller uppdateras, till exempel om funktioner ändras eller läggs till i Tjänsten. Du kommer i så fall informeras om detta i Tjänsten, eller på annat lämpligt sätt, för att ge dig möjlighet att ta ställning till ändringen innan den börjar gälla.

1 TASKRUNNER TAR VÄL HAND OM DINA UPPGIFTER

TaskRunner är personuppgiftsansvariga för dina personuppgifter som behandlas i Tjänsten, enligt denna policy. Du kan alltid förvänta dig att dina personuppgifter behandlas på ett tryggt och schysst sätt hos oss.

Du kan när som helst kontakta oss om du har frågor kring dina personuppgifter, genom att maila oss på support@taskrunner.se eller genom att ringa oss på 08-408 092 22.

2 PERSONUPPGIFTER SOM SAMLAS IN OM DIG

TaskRunner samlar in olika typer av uppgifter om dig när du använder Tjänsten, delvis beroende på om du är en Uppdragsgivare eller Runner. Det är alltså inte nödvändigtvis så att vi kommer att behandla alla dessa typer av personuppgifter i just ditt fall.

  • Kontouppgifter. När du som Uppdragsgivare skapar ett användarkonto i Tjänsten behöver du uppge ditt namn, telefonnummer, adress, e-post samt ange ett lösenord. Om du istället skapar ett användarkonto som Runner, behöver du dessutom ange ditt personnummer eller samordningsnummer, ladda upp en porträttbild samt lägga in en beskrivning om dig själv. Du styr själv innehållet i din beskrivning. Tänk på att inte inkludera känsliga personuppgifter eller annan personlig information som du inte önskar göra offentlig. Som Runner behöver du även ställa in dina uppdragspreferenser, genom att ange olika kategorier av uppdrag som passar dig.
  • Legitimation- och passuppgifter. Under registreringsprocessen för att bli en Runner behöver du ladda upp en kopia på ditt pass, eller annan giltig legitimation, i Tjänsten. Dessa handlingar kan innehålla flera uppgifter om dig, till exempel ditt namn, personnummer, medborgarskap, födelseort, kön och längd. Detta krävs för att leverantören av betallösningen i Tjänsten (Stripe) ska registrera ditt konto hos dem, som möjliggör att du motta dina betalningar genom Tjänsten.
  • Kvalifikationer. TaskRunner står för kvalitet och säkerhet. När du ansöker om att bli en Runner kommer du därför först behöva berätta litegrann om dig själv, genom en telefonintervju eller i person. Inga intervjuer kommer att spelas in. Det går även att skicka in en kort videopresentation istället.
  • Kort- och bankuppgifter. Om du som Uppdragsgivare betalar för ett uppdrag i Tjänsten kommer dina kredit- och betalkortsuppgifter att samlas in (namn, kortnummer, giltighetstid och CVC/CVV-kod). Som Runner kommer du behöva ange dina bankuppgifter (IBAN) för att du ska kunna ta emot betalningar för uppdrag. Som Uppdragsgivare har du även möjlighet att spara dina kortuppgifter i Tjänsten för att underlätta framtida betalningar.
  • Uppdragsinformation. När du lägger upp ett uppdrag behöver du lägga in en kort uppdragsbeskrivning. Du behöver även ange den adress där uppdraget ska utföras. Du måste också antingen föreslå en tid och datum eller ange att du är flexibel med när uppdraget kan utföras, samt antingen föreslå ett pris för uppdraget eller ange att du är öppen för bud. Du har även möjlighet att ladda upp en bild för uppdraget.
  • Meddelanden. Du kan kommunicera med andra i Tjänsten, bland annat genom en privatchatt och i ”frågor och svar” för ett uppdrag. Du bestämmer själv vilka uppgifter du vill dela med dig av i meddelanden till andra. Tänk på att inte inkludera känsliga uppgifter eller annan personlig information. Notera att meddelanden under ”frågor och svar” syns offentligt i Tjänsten fram till att uppdraget har tilldelats.
  • Platsinformation. Om du aktiverar funktionen “Lokalisera mig” i Tjänsten, kommer uppgifter om din aktuella geografiska position att samlas in.
  • Betyg och omdömen. Efter att en Runner har utfört ett uppdrag måste Uppdragsgivaren lämna ett betyg i Tjänsten, i form av en ”stjärnrating”. Uppdragsgivaren har även möjlighet att skriva ett omdöme om Runnern. Betyg och omdömen är synliga för alla användare i Tjänsten, så tänk på att inte inkludera känsliga uppgifter i omdömen.
  • Inbjudningar. Du har möjlighet att bjuda in andra personer till att testa TaskRunner och därmed få rabattkoder till dig själv men också ge bort rabattkoder till den du bjuder in. TaskRunner kommer att samla in uppgifter kring om en inbjudan har utnyttjats eller inte. Dessa uppgifter rör dels dig som har skickat inbjudan och dels den du har bjudit in. Du kan läsa mer om hur inbjudningar och rabattkoder fungerar här.
  • Enhetsinformation. När du använder Tjänsten samlas enhetsinformation in från din dator (eller mobila enhet), till exempel IP-adress, språk, webbläsare, operativsystem och skärmupplösning samt datum och tid för ditt besök i Tjänsten. Denna information samlas in med hjälp av cookies.

3 Hur Dina uppgifter samlas in

  • Information som du ger till oss. Merparten av alla uppgifter lämnar du själv till oss, till exempel när du registrerar ditt konto, lägger upp ett uppdrag eller interagerar med andra i Tjänsten. Det är frivilligt att lämna uppgifter i Tjänsten. En del uppgifter måste du dock lämna för att kunna använda Tjänsten. Till exempel behöver du som Runner bland annat uppge ditt namn, kontaktuppgifter och andra uppgifter när du registrerar dig i Tjänsten. Du har möjlighet att registrera dig och logga in i Tjänsten genom att identifiera dig med ditt användarkonto hos Facebook. TaskRunner kommer i så fall automatiskt inhämta en del uppgifter om dig från Facebook. Du kommer dock först godkänna detta och då även kunna se alla typer uppgifter som kommer inhämtas om dig.
  • Information som samlas in på andra sätt. Ibland kan uppgifter även samlas in från andra än dig. Till exempel kan en Uppdragsgivare publicera uppgifter i omdömen om en Runner. Om du aktiverar funktionen “Lokalisera mig” i Tjänsten kommer även din platsinformation inhämtas från Google.

4 Så här används DINA UPPGIFTER

Dina personuppgifter används huvudsakligen för att tillhandahålla, utföra och förbättra Tjänsten. TaskRunner behandlar dina personuppgifter för följande syften baserat på följande lagliga grunder:

  • För att tillhandahålla Tjänsten. Dina personuppgifter kommer framförallt att behandlas för att kunna tillhandahålla dig Tjänsten. Till exempel används dina personuppgifter för att koppla samman dig med andra användare i Tjänsten, för att du ska kunna anlita en Runner eller åta dig uppdrag för en Uppdragsgivare. Dina personuppgifter används även för att bekräfta din identitet när du loggar in i Tjänsten, samt enhetsinformation för att säkerställa att Tjänsten presenteras på bästa sätt för dig och din enhet.
  • För att möjliggöra betalningar. Dina kortuppgifter kommer användas för att genomföra och administrera dina betalningar i Tjänsten. Det är nödvändigt för att tillhandahålla dig betallösningen i Tjänsten. Krypterade kortuppgifter kan även komma att sparas för att underlätta dina framtida betalningar i Tjänsten. Krypterade kortuppgifter behandlas med stöd av berättigade intressen, bland annat TaskRunners och Stripes intressen av att erbjuda dig en användarvänlig betallösning. Det ligger förhoppningsvis även i ditt intresse.
  • För att administrera rabattkoder. Dina personuppgifter kommer att behandlas för att administrera dina eventuella rabattkoder i Tjänsten. Till exempel kommer uppgifter om inbjudningar användas för att avgöra om du har rätt till rabattkoder, samt i så fall även för att dra av rabatten i samband med din nästa betalning i Tjänsten. Denna behandling är nödvändig för att du ska kunna utnyttja dina eventuella rabattkoder. Du kan läsa mer om hur inbjudningar och rabattkoder fungerar här.
  • För att utvärdera dig som Runner. Om du ansöker om att bli en Runner, kommer dina kontouppgifter och uppgifter om dina kvalifikationer att användas för att utvärdera din lämplighet som Runner. För att kunna utföra uppdrag som Runner måste du även ha fyllt 18 år och ha rätt att arbeta i Sverige. Ditt personnummer (eller samordningsnummer) och dina legitimations- och passuppgifter kommer användas för att säkerställa detta. Denna behandlingen behövs för att avgöra om du ska få lov att utföra uppdrag som Runner genom Tjänsten samt för andra berättigade intressen, bland annat TaskRunners och Uppdragsgivares intressen av att du är lämplig och kvalificerad för uppdrag som Runner.
  • För att kommunicera med dig. Dina kontaktuppgifter (bl.a. e-post och telefonnummer) kan komma att användas för att skicka notifieringar, pushnotiser och meddelanden till dig, till exempel om nya uppdrag som passar dig, om att du fått ett nytt bud eller kommentar och annan information om Tjänsten. Detta görs för att tillhandahålla dig Tjänsten och för andra berättigade intressen, bland annat TaskRunners intressen av att förmedla uppdrag genom Tjänsten. Du kan stänga av och på olika typer notifieringar i dina inställningar i Tjänsten samt i din telefon.
  • För att lokalisera dig. Platsinformation används för att lokalisera dig, bland annat för att du som Runner ska kunna se tillgängliga uppdragförfrågningar i närheten. Platsinformation används på samma sätt för att du som Uppdragivare exempelvis ska kunna se Runners i närheten. Platsinformation används även för att skicka notifieringar om relevanta uppdrag nära dig. När du aktiverar funktionen ”Lokalisera mig” i Tjänsten samtycker du till att platsinformation samlas in och delas om dig. Denna funktion är helt frivillig att använda och du kan när som helst stänga av den igen i din webbläsare eller telefon.
  • För att tillhandahålla support. Dina personuppgifter kan behöva användas för att undersöka, svara på och lösa klagomål och problem med Tjänsten eller ett uppdrag. Detta görs för att kunna tillhandahålla dig Tjänsten och för andra berättigade intressen, bland annat TaskRunners intressen av att Tjänsten fungerar felfritt för att kunna förmedla uppdrag mellan Runners och Uppdragsgivare.
  • För att hantera försäkringsärenden. Dina personuppgifter kan behöva användas för hanteringen försäkringsärenden, till exempel i det fall du som Runner eller Uppdragsgivare orsakat eller lidit skada. Det är nödvändigt för att du ska kunna dra nytta av den försäkring som TaskRunner tecknat för din skull.
  • För att skapa samlad statistik. Dina personuppgifter kan komma att användas för att skapa statistik i aggregerad form, där uppgifterna inte är identifierbara. Statistik kan till exempel röra återkommande typer av uppdrag, genomsnittliga priser, samt åldersfördelning och geografiskt spridning på användarna i Tjänsten. Detta sker med stöd av berättigade intressen, bland annat TaskRunners intressen av utveckla och förbättra Tjänsten och användningen av den.
  • För att utveckla och förbättra Tjänsten. Enhetsinformation och samlad statistik kan komma att användas som underlag för att fortsätta utveckla och förbättra Tjänsten och användarupplevelsen. Detta sker med stöd av berättigade intressen, bland annat TaskRunners intressen av att utveckla och effektivisera Tjänsten.

5 SÅ LÄNGE SPARAS DINA UPPGIFTER

Dina personuppgifter sparas bara så länge uppgifterna behövs för att uppfylla syftet med behandlingen. Tyvärr går det inte att på förhand ange exakt hur länge detta är för alla uppgifter. Generellt sett sparas dina personuppgifter i Tjänsten så länge som du har kvar ditt användarkonto. Om du har skickat in en videopresentation till oss kommer den att raderas efter 30 dagar från att du skickade in den.

Personuppgifter som behandlas på basis av ditt samtycke (t.ex. platsinformation) raderas i Tjänsten om du återkallar ditt samtycke. Notera att detta inte påverkar TaskRunners rätt att behandla uppgifterna innan återkallelsen.

Dina personuppgifter kan dock ibland behöva sparas en längre tid, om det krävs för att uppfylla rättsliga skyldigheter. Dessa skyldigheter kommer bland annat från bokförings- och skattelagstiftning. Om dina uppgifter måste sparas på grund av legala skyldigheter, kommer uppgifterna bara användas för att uppfylla dessa skyldigheter och inget annat.

6 DINA UPPGIFTER DELAS MED ANDRA

Dina personuppgifter kan ibland behöva överföras till eller delas med andra. Till exempel kan dina personuppgifter delas med:

  • Personer som arbetar hos oss. Dina personuppgifter kommer att delas med personer som arbetar hos TaskRunner, men bara personer som behöver tillgång till dem för att kunna utföra sina jobb.
  • Runners, Uppdragsgivare och andra besökare. Delar av dina personuppgifter kommer att synas för andra användare och besökare i Tjänsten, bland annat ditt förnamn och första bokstaven i efternamnet, stad, din profilbild och eventuell beskrivning. Däremot kommer inga privata eller känsliga uppgifter (t.ex. personnummer eller kopia på pass eller legitimation) att synas för andra i Tjänsten. Om någon har lämnat ett omdöme om dig kommer även det synas för andra i Tjänsten. Meddelanden som du skickar i privatchatt kommer bara mottagaren kunna se dessa, medan meddelanden under ”frågor och svar” syns offentligt för alla användare och besökare fram till att uppdraget har tilldelats. Notera att delar av Tjänsten där dina personuppgifter kan framgå, syns öppet på nätet och därför kan ses av andra besökare än Runners och Uppdragsgivare.
  • Leverantörer och underleverantörer. Dina personuppgifter kan behöva överföras till eller delas med utvalda företag som levererar olika typer av tjänster till oss. Dessa företag får bara behandla dina personuppgifter enligt instruktioner från oss. Till exempel lagras och tillhandahålls Tjänsten från molntjänstplattformarna Amazon Web Services (AWS) och Microsoft Azure.
  • PaySalary. TaskRunner samarbetar med PaySalary för att underlätta löneutbetalningar till Runners. Om du använder PaySalary kommer vi att dela med oss av dina personuppgifter (namn, personnummer, kontaktuppgifter och dina bankuppgifter) till dem. PaySalary behöver dessa uppgifter för att kunna administrera dina löneutbetalningar och din anställning hos dem. PaySalary är personuppgiftsansvariga för hur dina uppgifter behandlas av dem. Du kan läsa mer om hur PaySalary behandlar dina personuppgifter i deras sekretesspolicy.
  • If Skadeförsäkring. Dina personuppgifter kommer att delas med If Skadeförsäkring om det är nödvändigt för att hantera ett försäkringsärende som berör dig. If är personuppgiftsansvariga för hur dina uppgifter behandlas av dem. Du kan läsa mer om hur If behandlar din personuppgifter i deras sekretesspolicy.
  • Google. När du aktiverar funktionen “Lokalisera mig” i Tjänsten kommer Google samla in och bearbeta information om din aktuella geografiska position. Google använder denna information för att beräkna och returnera din geografiska position till Tjänsten. Google är personuppgiftsansvariga för hur dina uppgifter behandlas av dem. Du kan läsa mer om hur Google behandlar din personuppgifter i deras sekretesspolicy.
  • Stripe. Betallösningen i Tjänsten tillhandahålls av Stripe. Stripe kommer få tillgång till delar av dina personuppgifter (bl.a. kortuppgifter och transaktionsdata) för att kunna förmedla betalningar mellan Uppdragsgivare, Runner och oss. Stripe tillhandahåller betallösningen på uppdrag av oss. Du kan läsa mer om hur betallösningen fungerar i användarvillkoren för Tjänsten.
  • Myndigheter. TaskRunner kan komma att lämna nödvändig information till myndigheter såsom Polisen, Skatteverket eller andra myndigheter om vi är skyldiga att göra det enligt lag eller om du har godkänt att vi gör det.
  • Försäljning. TaskRunner kan komma att komma att dela dina personuppgifter till en potentiell köpare av TaskRunners verksamhet eller tillgångar. Givetvis kommer vi däremot aldrig att sälja dina personuppgifter separat till en tredje part, om du inte godkänt det.

7 DINA UPPGIFTER KAN BEHANDLAS UTANFÖR EU/EES

TaskRunner strävar alltid efter att behandla dina personuppgifter inom EU/EES. Dina personuppgifter kommer dock i några fall behöva att överföras till företag utanför EU/EES. Till exempel kommer dina personuppgifter överföras till Stripe och Google, som bland annat kommer att behandla dina uppgifter i USA.

Du bör känna till att andra regler kan gälla för din personuppgifter utanför EU/EES, som ibland kan innebära ett sämre skydd. TaskRunner kommer dock se till att alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder finns på plats för att säkerställa att dina personuppgifter hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå (t.ex. Privacy Shield).

8 COOKIES

Som många andra, använder TaskRunner cookies och liknande tekniker i Tjänsten för att samla in enhetsinformation. Du kan läsa mer om detta i vår cookie policy. Du kan kontrollera inställningarna för cookies i din webbläsares inställningar.

9 DINA RÄTTIGHETER

Det är dina personuppgifter. Du har därför rätt att få information om och påverka hur dina personuppgifter behandlas av oss. Här följer en kort sammanfattning av dina rättigheter.

  • Rätt att invända mot behandling. Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för berättigade intressen. I så fall måste vi antingen bevisa att det finns berättigade skäl för behandlingen, som överväger dina intressen, eller sluta med behandlingen. Du kan alltid kontakta oss för att få mer information om den intresseavvägning som har gjorts.
  • Rätt att få tillgång till och flytta din data. Du kan när som helst begära en kopia av dina personuppgifter och information om hur dessa har inhämtats, används, delas m.m. Den första kopian är gratis. För ytterligare kopior kan vi komma att ta ut en rimlig avgift. Du har även rätt att överföra dina personuppgifter till en annan personuppgiftsansvarig.
  • Rätt att radera uppgifter. Du har rätt att begära att dina personuppgifter raderas om dessa inte längre är nödvändiga för syftet som uppgifterna samlades in för, eller om det saknas laglig grund för att behandla uppgifterna.
  • Rätt att rätta felaktiga uppgifter. Du har rätt att begära att felaktiga personuppgifter rättas. Du har även rätt att komplettera ofullständiga personuppgifter. Många av dina uppgifter kan du själv ändra direkt i Tjänsten.
  • Rätt till begränsning. Du har rätt att begära att behandlingen av dina personuppgifter begränsas tills felaktiga uppgifter har rättats eller en invändning från dig har utretts.

Du bör känna till att det kan finnas ytterligare krav eller bestämmelser som begränsar, eller utökar, dina rättigheter. Till exempel kan legala skyldigheter hindra oss från att lämna ut eller flytta delar av dina uppgifter, eller från att omedelbart radera dina uppgifter.

10 KLAGOMÅL

Du har rätt att kontakta och klaga hos Datainspektionen om du anser att dina personuppgifter har hanterats felaktigt av oss. Läs mer på www.datainspektionen.se.

X

Hur öppnar du en vinflaska utan öppnare?

Få fler smarta vardagsknep och erbjudanden

Fyll i din E-post för att få tipsen